Folksporten Padel

Folksporten Padel

Svensk idrott har haft ett tungt år i spåren av Covid-19. Med restriktioner från Folkhälsomyndigheten har den svenska idrotten knappast blomstrat den senaste tiden. 

Men en sport som man verkligen kan påstå har blomstrat de senaste året/åren är padel. Padel som är systersporten med tennis och med inslag från squash, kan påstås vara den nya folksporten i Sverige. 

Padeln har sitt ursprung i Sydamerika och närmare bestämt Mexico. Den har dock framförallt vuxit sig stor i Argentinga idag som är ett av de länder med flest aktiva padelspelare. Idag finns det över 3 miljoner aktiva padelspelare i landet och 10 000 padelbanor. Men innan sporten växte sig stor i Argentina hade den tagit sig från Mexico ned till Spanien. 

Det är framförallt därifrån som vi svenskar har fått inspirationen till att starta med denna fantastiska sport. Padeln är stor idag i Spanien och det internationella padelförbundet startades i Madrid 1991. 

I Sverige har sporten padel funnits sedan 1998 då den första padelbanan skall ha byggts. Men det dröje nästan 20 år innan padeln började på allvar ta fart i vårt avlånga land. Antalet padelspelare och padelbanor har ökat med flera tusen procent om vi ser till de senaste 7-8 åren. 

Enligt färska siffror från Svenska Padelförbundet finns det ca 500 padelbanor i Sverige under 2020. Att jämföras med de 17 padelbanor som fanns 2014. 

Antalet spelare i Sverige som har bokat en padelbana uppgick 2020 till 485 000 spelare. Att jämföras med de ca 169 000 spelare som bokade 2019, eller 620 st spelare som bokade 2014. 

Sporten har tagit ett sådant kraftigt fäste att man idag exempelvis planerar för att placera en padelbana på anrika NK-Husets tak. Padeln har med andra ord till och med letade sig in i anrika modehus tankar. 

Kommentarer är stängda.